Kledingwijzer: Wat draag ik wanneer?

Kledingwijzer wielrennen

Je komt ze nog wel eens tegen. Wielrenners die in het vroege voorjaar bij een temperatuur van nog geen 7°C in een korte broek fietsen. Tenzij je als prof meedoet in een van de voorjaarsklassiekers is dit eigenlijk ‘not done’. Wielrennen in Nederland betekent dat je altijd rekening moet houden met de weersomstandigheden. In de zomer moet het lichaam de warmte makkelijk kwijt kunnen, terwijl je in de winter juist kiest voor kleding die de lichaamstemperatuur zo veel mogelijk vasthoudt. In het voorjaar en de herfst ligt de uitdaging juist in de wisselende omstandigheden. Wat doe je aan als het gaat regenen? Vanaf welke temperatuur kan je met een korte broek naar buiten? In dit artikel staan we daarom stil bij de vraag op welke manier je als wielrenner tijdens de verschillende jaargetijden het beste kunt kleden.

Wielrenkleding in de zomer

Zomerkleding wielrennen

De zomer outfit is het makkelijkst qua samenstelling. Het enige wat je hierbij nodig hebt is een korte wielrenbroek en een wielrenshirt. Natuurlijk mogen een paar handschoentjes hierin niet ontbreken. Ook bij hogere temperaturen is het aan te raden om handschoenen te dragen. Niet alleen zorgen ze voor meer grip op het stuur, ze bieden ook bescherming bij eventuele valpartijen. Naast het dragen van een wielrenshirt kiezen veel renners ervoor om in de zomer koelende onderkleding te dragen. Het voordeel van deze shirts is dat ze wegens de specifieke textuur makkelijk zweet afdrijven en zelfs een koelend effect hebben. Anderen hebben juist een voorkeur voor het rijden met slechts een wielrenshirt. Ga je voor de laatste optie, kies dan voor een shirt met een lange rits. Deze kun je namelijk volledig open ritsen op het moment dat het echt warm wordt. Daarnaast wordt de warmte regulerende capaciteit van de nieuwste wielrenshirts steeds beter, waardoor verkoelende onderkleding niet altijd nodig is.

Wielrenkleding in de Lente

Lentekleding wielrennen

Zoals gezegd, het vroege voorjaar is het moment waarop de meeste fouten worden gemaakt bij het kiezen van de juiste kleding. Er zijn natuurlijk persoonlijke verschillen, maar ons advies is om pas bij een temperatuur die hoger ligt dan 15°C met een korte broek naar buiten te gaan. Vooral de pezen, ligamenten en spieren rondom de knieën functioneren beter als ze warm blijven. Wat daarom in deze situatie ideaal is om te dragen zijn kniestukken. Het ziet er gesoigneerd uit en het belangrijkste deel van de benen blijft bedekt. Armstukken zijn in deze periode ideaal omdat ze eenvoudig afgestroopt of weggestopt kunnen worden op het moment dat je het warm krijgt. Waar je in de lente ook veel plezier aan zult beleven is een gilet/body met lange rits. Ook hierbij is het voordeel dat deze makkelijk weg te stoppen is. Daarnaast fungeert een body als een ideale – extra – windstopper om je ‘core’ tegen de kou te beschermen. Als onderkleding draag je in deze periode een normaal zweetshirt.

Wielrenkleding in de Herfst

Herfstkleding wielrennen

Bij een temperatuur onder de 15°C kan het wielrenshirt met lange mouwen uit de kast. Deze kan gedragen worden over het zweetshirt en een normaal wielrenshirt. Als het wat kouder is kun je daaronder ook nog je armstukken aandoen. De kniestukken kunnen vervangen worden met de reguliere beenstukken en een lichtgewicht regenjasje wordt meegestoken voor het geval dat het onderweg slechter weer wordt. De laatste jaren zie je ook steeds meer renners met overschoenen rondrijden die specifiek gemaakt zijn om de regen tegen te houden. Een wielerpet kan je daarnaast helpen om je hoofd warm te houden en je gezicht te beschermen tegen de regen.

Wielrenkleding in de winter

Winterkleding wielrennen

Een temperatuur onder het vriespunt is helaas geen excuus meer om niet meer op de fiets te stappen. Tegenwoordig zijn er zoveel goede producten op de markt dat je onder alle omstandigheden naar buiten kan. Voor het fietsen bij temperaturen rond het vriespunt is het vooral belangrijk dat je veel verschillende lagen draagt. De eerste laag is daarbij geschikt om je zweet af te voeren. De volgende laag is er om je lichaam warm te houden en de laatste laag is vooral om je te weren tegen de invloeden van buitenaf, zoals wind en regen. Kies voor de eerste laag een thermoshirt met lange mouwen. Daarover heen draag je een wielershirt met korte mouwen gevolgd door een wielershirt met lange mouwen. Voor de echt koude dagen kun je ook voor een buitenste laag kiezen die net wat dikker is. Om de benen warm te houden kun je nu het best een lange bibshort dragen met daaronder al dan niet een reguliere koersbroek. In deze temperaturen zijn overschoenen geen overbodige luxe. Om het hoofd warm te houden zal een wielerpet niet langer volstaan. Kies in dit geval voor een wielrenmuts eventueel in combinatie met een Buff voor om de nek.

Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.